Setmana de la Natura del 22 de maig al 5 de juny

La Setmana de la Natura és la campanya més gran d’implicació ciutadana per a la defensa de la natura a Catalunya. Aquesta iniciativa promou activitats arreu del territori català per conscienciar sobre la importància de tenir cura de la natura a través d’organitzacions de naturalesa molt diversa: biblioteques, escoles, entitats ambientals, ajuntaments, parcs naturals o empreses.

La Setmana de la Natura se celebra del 22 de maig al 5 de juny, per posar l’accent en unes dates importants en el context actual de crisi ecològica i climàtica. Inicia les seves activitats el Dia Internacional de la Diversitat Biològica, el 22 de maig, per recordar la necessitat de la conservació i millora de la biodiversitat. Dos dies després, el 24 de maig se celebra el Dia Europeu dels Parcs, i la Setmana finalitza el 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient, per visibilitzar la nostra interdependència de la natura i la necessitat d’implicar-nos-hi col·lectivament.

La Secretaria d’Acció Climàtica hi participa activament organitzant activitats des dels parcs naturals, des del Centre d’Informació i Documentació i Medi Ambiental, CIDMA, i incentivant la participació de la Xarxa d’Escoles Verdes i Sostenibles i la Xarxa de Museus Etnològics de la Generalitat. D’entre les activitats que organitzem, destaquem el 30 maig la Jornada Biblioteques Ambientals i ODS, emmarcada en la Jornada de Biblioteques Ambientals, de periodicitat bianual i efemèride destacada de les biblioteques. Enguany, a més a més, es compleixen 10 anys de la Xarxa DocAmbCat i 30 anys de col·laboració entre centres de documentació Generalitat i DIBA. També volem destacar especialment la Jornada “Anàlisi de les causes i efectes de la sequera i el canvi climàtic en hàbitats i espècies”, el 24 de maig a Olot, per celebrar també el Dia Europeu dels Parcs. Serà una matinal en què es farà una presentació sobre l'observació meteorològica aplicada al treball de camp, un seguiment de la sequera als boscos de Catalunya i una anàlisi sinòptica de la situació de sequera i la seva vinculació amb el canvi climàtic. Durant la jornada es farà també la presentació del Punt de Documentació del Parc de la Zona Volcànica de la Garrotxa a l’Espai Cràter i hi haurà una biblioteca mòbil amb materials sobre sequera i canvi climàtic.

Cada any, la Setmana de la Natura fa èmfasi en una temàtica ambiental concreta per sensibilitzar específicament sobre el tema i en fa el lema de la campanya. Enguany, el tema de la campanya és “Connectem la natura”. Una de les principals causes de la pèrdua de diversitat biològica són els canvis en els usos del sòl, que provoquen la reducció, deteriorament i la fragmentació d’hàbitats (informe de l’IPBES de 2019), generalment associats a l’efecte barrera, la urbanització i la intensificació o abandonament de l’activitat agrària. Els hàbitats isolats, tot i ser de qualitat, no poden ser funcionals. La interconnexió fa possible el manteniment de les àrees vitals per a moltes espècies, el proveïment de serveis essencials per a la nostra supervivència i la continuïtat dels processos ecològics (Estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya 2030).

L’any passat, sota el paraigua de la Setmana de la Natura i amb l’eslògan “Amb tu, restaurem la natura!”, unes 300 organitzacions van desplegar arreu del país 523 activitats. La campanya es consolida, així, com un dels esdeveniments d’implicació ciutadana envers el medi ambient de més envergadura a Catalunya.

A casa nostra, hi ha més d’un centenar d’entitats ambientals sense ànim de lucre que treballen per la protecció, conservació i sensibilització de la natura. Les accions d’aquestes organitzacions són crucials i imprescindibles per a la preservació dels nostres ecosistemes arreu del territori i per dur-la a terme necessiten la implicació de tota la ciutadania. La Setmana de la Natura és el moment de l’any per apropar-nos a les entitats ambientals i conèixer el que fan.