El soroll de terrasses i activitats festives, a debat a la cinquena edició del congrés ACUSTICAT

La Diputació de Barcelona és un dels ens organitzadors d’aquest punt de trobada de l’acústica catalana, que se celebra a Manresa el 24 i 25 d’abril

El soroll que generen terrasses, locals d’oci o festes majors serà un dels eixos de debat a la nova edició d’ACUSTICAT, el congrés biennal de l’acústica catalana que ha obert les seves portes al teatre Kursaal de Manresa amb un programa que inclou, entre avui i demà, més d’una vintena de ponències, taules rodones i activitats complementàries que comptaran amb la participació de més de 400 experts en la matèria.

La tecnologia i la ciència ciutadana aplicades a l’oci nocturn, el paper de l’administració en front del soroll d’activitat, la compatibilitat dels actes festius a l’aire lliure amb el descans dels veïns, la qualitat acústica dels habitatges, les bones pràctiques en la construcció en fusta, la caracterització del soroll de camps eòlics o l’acústica i l’accessibilitat inclusiva a la ciutat intel·ligent són alguns dels temes que es tractaran durant el primer dia de congrés.

De cara a demà, el programa inclou propostes com la presentació de la 4a fase dels mapes estratègics de soroll (2023-2027) i la necessitat de la incorporació de les terrasses en via pública d'establiments de restauració en aquests mapes, el nou Reglament de la Llei 16/2002 de protecció contra la contaminació acústica, les investigacions pioneres en l’àmbit de l’enginyeria acústica amb potencial de transferència a la societat, la IA en acústica, l’aïllament acústic de façanes, la nova App mòbil de zones tranquil·les i un passeig d’escolta per la ciutat de Manresa.

Al final de la segona jornada es lliurarà el premi ACUSTICAT 2024 en reconeixement a la trajectòria d’una persona que hagi destacat professionalment al món de l’acústica.

L’ACUSTICAT està organitzat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, l’Àrea d’Acció Climàtica i Transició Energètica de la Diputació de Barcelona amb el suport de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, l’Associació de Consultors Acústics de Catalunya, el Laboratori d'Enginyeria Acústica i Mecànica de la UPC i l’Ajuntament de Manresa. A més, compta amb el suport de més d’una vintena d’empreses del sector que presentaran els seus serveis i solucions acústiques a la fira expositiva que se celebra durant el congrés al mateix teatre Kursaal.

El congrés forma part de la Setmana Sense Soroll 2024, que se celebra del 22 al 28 d'abril amb diferents mesures i iniciatives en el marc de la prevenció de la contaminació acústica. Enguany, amb el lema ‘Gaudeix el silenci’, es volen posar en valor totes aquelles mesures permanents, actuacions i accions que permeten millorar la qualitat acústica del nostre entorn.

Recursos per al món local

Segons els darrers estudis de la UE, cada any moren a Europa 10.000 persones amb motiu de la contaminació acústica, que ja s’ha convertit en el segon problema ambiental més greu per a la salut.

La Diputació de Barcelona posa a disposició dels municipis de la província diferents recursos tècnics per poder avaluar el soroll de les activitats i les infraestructures. L’organisme atén entre 70 i 100 sol·licituds anuals de suport tècnic per contaminació acústica, fet que demostra que és un problema que preocupa al món local. Aquest any la corporació substituirà les seves dues unitats mòbils de soroll ambiental per un vehicle 100% elèctric que facilitarà fer mesures de llarga durada a la via pública.

A part d’aquest suport tècnic, també s’ofereixen cursos de formació per a la gestió municipal del soroll a tècnics municipals, i es fan préstecs de sonòmetres durant uns dies als ajuntaments interessats. L’exposició virtual Adeu Soroll també convida a reflexionar sobre les implicacions ambientals i les conseqüències negatives en la salut de la contaminació acústica.

D’altra banda, al ple que se celebra demà, la corporació té previst aprovar un ajut econòmic de 350.000 euros per a 52 ajuntaments per a l’adequació acústica de locals municipals, així com estimar la dotzena de sol·licituds rebudes per una dotzena de municipis per elaborar propostes de mapes de capacitat acústica que la normativa obliga a tenir a tots els municipis de Catalunya.

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 11 "Ciutats i Comunitats Sostenibles" i número 13 "Acció Climàtica". Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.