Oriol Amat s'incorpora a PIMEC com a president de l'Observatori de la Pime

PIMEC reforça amb aquesta figura el seu departament d’estudis, el qual elabora informes que aporten informació útil per a les empreses, l’Administració i la societat en general La patronal destaca la importància del consell assessor de l’Observatori amb un paper estratègic i potenciador de l’activitat d’anàlisi sobre situacions d’actualitat o qüestions concretes que incideixen en l’àmbit econòmic i empresarial

Barcelona, 3 de maig del 2024. Oriol Amat ha estat nomenat president de l’Observatori de la Pime de PIMEC amb l’objectiu de reforçar i consolidar l’Observatori com un actor influent en el debat social sobre les polítiques econòmiques i el progrés social, i ser reconegut com un referent en la recerca de dades econòmiques per al desenvolupament i millora de la competitivitat de la pime catalana.

La patronal ha destacat l’important paper que el consell assessor de l’Observatori de la Pime ha desenvolupat durant aquests darrers anys, a l’hora d’aportar valor afegit i informació útil a les empreses, l’Administració i la societat en general. La seva tasca contribueix a l’anàlisi de situacions o qüestions concretes d’actualitat o d’incidència en l’àmbit econòmic, a través d’informes amb informació a nivell agregat, sectorial, territorial o per dimensió empresarial.

Oriol Amat, que ocupa aquest càrrec institucional i no remunerat, coordinarà el consell assessor conformat per un equip de persones expertes en diverses matèries, així com el departament d’estudis de PIMEC, dins dels canvis interns en l’estratègia de l’entitat per reforçar la seva tasca d’activisme empresarial.

Trajectòria acadèmica i professional Oriol Amat és Catedràtic d’Economia Financera i Comptabilitat de la Universitat Pompeu Fabra des del 2001. Ha estudiat a la Universitat Autònoma de Barcelona (Doctor en Ciències Econòmiques i Llicenciat en la mateixa especialitat), a ESADE (Llicenciat en Administració i Direcció d’Empreses i MBA) i a la Stockholm School of Economics (International Teachers Programme). A més, ha fet estades en diversos centres de referència, com la Linkoping University (Suècia), Massey University (Nova Zelanda), Université de Montpellier (França) o la Universidad Diego Portales (Xile).

Està vinculat a la UPF des del 1992 i sempre s’ha mostrat interessat per les quatre dimensions principals de la vida acadèmica: recerca, transferència de coneixement, docència i gestió. Les seves línies de recerca inclouen l’anàlisi dels factors d’èxit de les organitzacions i els aspectes ètics de les finances, dirigint una quinzena de tesis i sent autor d’articles científics i més de quaranta llibres.

En l’àmbit de la gestió, ha exercit diversos càrrecs. A la UPF, ha estat Rector (2021-2023), Comissionat de la UPF Barcelona School of Management (2018-2021), director del Departament d’Economia i Empresa (2003-2005), vicerector d’Economia, Sistemes d’Informació i Serveis (1997-2001) i, específicament en l’àmbit docent, va ser director del Centre per a la Qualitat i Innovació Docent (2006-2011). És doctor Honoris Causa de la Universitat de Montpellier.

Des dels inicis de la seva trajectòria professional ha col·laborat activament amb institucions de la societat. Ha estat degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya, membre del consell assessor de la Cambra de Comerç de Barcelona i de PIMEC, i membre del grup de treball Catalunya 2022, que va dissenyar l’estratègia post Covid. Ha estat fundador i president de l’Associació Catalana de Comptabilitat i Direcció, diputat al Parlament de Catalunya (2015-2017), membre del Consell Assessor per a la Reactivació i el Creixement de Catalunya i Conseller de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (2011-2015), entre altres.