CONFORCAT A MIDA: Aprofitament i reciclatge de matèria primera - Elaboració pla de malbaratament

Curs d'Aprofitament i reciclatge de matèria primera - Elaboració pla de malbaratament de la mà de Lluís Rieta (SAIA) i Mercè Olivella

Una col.laboració de la #FIHRT amb l'Escola d'Enoturisme de Catalunya

Formació 100% subvencionada pel Consorci de la Formació Contínua de Catalunya.

DURADA TOTAL DEL CURS: 30 hores.

CALENDARI I HORARI
6, 9, 13, 16, 23 i 30 de maig; 2024
De 9 a 14h.

PRESENCIAL
Escola Enoturisme Catalunya i La Fassina (Vilafranca del Penedès)

 

Inscripció al curs^

Ja podeu realitzar la sol·licitud a través del següent formulari. Un cop realitzada, ens posarem en contacte per omplir la documentació requerida.

Descripció i continguts^

El curs neix amb l'objectiu de formar a les persones dels equips de cuina en les correctes tècniques d’aprofitament i reciclatge d’aliments a partir de l’identificació de la matèria primera, correcte manipulació del producte per a futures reutilitzacions dels productes gastronòmics per al seu aprofitament i reciclatge. Així mateix, desenvolupar el pla de malbaratament alimentari.

El curs s'estructurarà en dos mòduls diferenciadors i complementaris:

Pla de malbaratament alimentari. 10 hores

El mòdul consistirà en una formació bàsica per ajudar als negocis que tenen cuina en l’elaboració del Pla de prevenció del malbaratament alimentari, ja que és  de les obligacions principals de la Llei 3/2020 de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris.

  • S'explicarà com afecta la llei a diferents sectors.
  • Es tractaran els principis bàsics per implementar un pla de prevenció del malbaratament alimentari.
  • Part pràctica d'elaboració del pla de prevenció a l'establiment.

 

Aprofitament i reciclatge de matèria primera. 20 hores de part pràctica en una cuina habilitada pel tractament alimentari.

  • Matèries primeres, diferents formes de classificació, espècies més utilitzades, estacionalitat, categories comercials i qualitat. Factors que influeixen en la seva qualitat. La “quarta gamma”.
  • Regeneració de productes i matèries primeres: classes de tècniques i processos, identificació d'equips associats, fases dels processos, riscos en l'execució i control de resultats, realització d'operacions necessàries per a la regeneració.
  • Preelaboració de productes i matèries primeres: tractaments característics dels productes i matèries primeres, neteja i altres operacions pròpies de la preelaboració, desinfecció d'hortalisses i altres vegetals que es consumeixen cru.
  • Conservació de productes i matèries primeres: refrigeració, congelació i la seva manipulació, productes deshidratats, conserves en llauna o en vidre i altres tipus de conserves vegetals, conservació al buit i confitats en vinagre.

Durada, calendari i lloc^

DURADA TOTAL DEL CURS

30 hores.

CALENDARI I HORARI

6, 9, 13, 16, 23 i 30 maig 2024 de 9 a 14h

LLOC D'IMPARTICIÓ

  • 6 i 13 maig: Escola Enoturisme Catalunya (C/ Amàlia Soler, 29, Vilafranca del Penedès).
  • 9, 16, 23 i 30 maig: La Fassina (Av. Catalunya, 22, Vilafranca del Penedès).

Destinataris i requisits^

Adreçat a treballadors/es de diferents tipus de negocis (restaurants, càterings, allotjaments, cellers, agrobotigues, productors...) que vulguin desenvolupar el pla de malbaratament. El col·lectiu prioritari són persones treballadores en actiu, autònomes o en situació d'ERTO o ERO i un 30% reservat per a persones desocupades.

No hi poden participar aquelles persones amb contracte de l'Administració Pública.

Docents^

Lluís Riera | Gastronomic Forum BarcelonaLluís Riera. Director de SAIA (Seguretat Alimentària i Seguretat de l'Aigua), consultoria en seguretat alimentària; i president de AVHIC. Autor de la Guia per a la prevenció del malbaratament alimentari en el sector de la restauració comercial i les cuines centrals. Llicenciat en Químiques i CTA. Ha treballat com a docent de Seguretat Alimentària.

 

Mercè Olivella. Bachelor of Arts with honours per la Universitat de Southampton i BBA per la Management School. Ha treballat durant 11 anys com a cuinera a diferents restaurants de Vilafranca: Ú Restaurant, Platets, el Convent, L'Hídric, La Casa Torner i Güell, i finalment gestionant la Cantina de l'Institud Eugeni d'Ors i L'Inglada Via. Actualment treballa al departament d'Enoturisme del celler Família Torres.