La Diputació de Barcelona ha reconegut 50 empreses per la tasca de recuperació de llavors de varietats locals en risc d'extinció
Les empreses del sector agroalimentari vinculades a la Xarxa de Productes de la Terra, impulsada per la Diputació de Barcelona, han recuperat 30 varietats locals.
El diputat de Desenvolupament Econòmic i Turisme, Juan Antonio Pérez, i la diputada de Comerç i Consum, Olga Serra, han lliurat els diplomes de reconeixement aquesta tarda.
La Diputació de Barcelona ha organitzat un acte de reconeixement a les empreses compromeses amb la recuperació de varietats locals en risc d’extinció. El diputat de Desenvolupament Econòmic i Turisme, Juan Antonio Pérez, i la diputada de Comerç i Consum, Olga Serra, han lliurat els diplomes a 50 empreses: 3 de l’Alt Penedès, 3 de l’Anoia, 7 del Bages, 1 del Baix Llobregat, 5 del Berguedà, 1 del Garraf, 2 del Lluçanès, 2 del Maresme, 2 d’Osona, 7 del Vallès Occidental i 17 del Vallès Oriental. Aquestes empreses estan treballant per evitar la desaparició de 30 varietats locals, com el blat de moro escairat i el pèsol negre del Berguedà, les varietats antigues de tomàquet del Bages o el Vallès Oriental, o el cigró d’Oristà, per citar alguns exemples.
L’acte ha estat conduït per la periodista Empar Moliner, premi Néstor Luján de periodisme gastronòmic 2024, i s’ha iniciat amb la ponència “Desenterrant de l’oblit, llavors antigues”, a càrrec de Jordi Puig, doctor en Ciències Ambientals i coordinador de la consultora L’Espigall. Puig ha explicat el paper clau de les llavors antigues, quins són els obstacles que es troben en un escenari condicionat per les patents de les grans empreses i quines són les oportunitats que la recuperació brinda a la restauració, l’administració local i la resiliència de l’agricultura.
“Parlar de varietats locals no és només parlar d’agricultura o de gastronomia. És parlar de cultura, de biodiversitat, d’identitat i de futur”, ha declarat el diputat Juan Antonio Pérez. “Perquè cada llavor recuperada és una aposta per la sobirania alimentària, per l’equilibri amb la natura i per un model econòmic més just i més arrelat al territori”, ha afegit. Pérez ha agraït a les empreses la seva tasca, clau per preservar la identitat: “En un moment en què tot tendeix a uniformitzar-se, la vostra feina ens recorda la importància de la diversitat. De mantenir viu allò que ens fa diferents”. El diputat ha ressaltat que el progrés també implica innovar a través del respecte a la memòria: “En aquest món tan digital, cal reivindicar els sabers mil·lenaris”.
L’acte ha comptat també amb una taula rodona Varietats locals: experiències, reptes i futur, amb la participació de Xènia Torras, del Banc de Llavors Esporus; Josep Maria Claret, del Celler Coll Baix del Bages; Josep Brunes, de Can Tabaquet del Vallès Oriental, i Marc Talavera, impulsor del col·lectiu Eixarcolant. El debat, moderat per Empar Moliner, posarà de manifest experiències, reptes i oportunitats entorn de la recuperació de varietats locals i la seva connexió amb la gastronomia.

