La Festa de La Queixalada omplirà Roca Umbert de tasts, showcookings, xerrades i tallers sobre productes de proximitat
Serà els dies 30 de novembre i 1 de desembre a l’Espai Roca Umbert de Granollers amb l’objectiu de promocionar els productes del Vallès Oriental, Occidental i Maresme.
El Consell Comarcal organitza els dies 30 de novembre i 1 de desembre la I edició de La Festa de la Queixalada, preservem l’entorn a mossegades a l’espai Roca Umbert de Granollers. Hi col·laboren l’Ajuntament de Granollers, SlowFood Catalunya, Llavors Orientals i l’Associació de Productors d’Oli del Vallès.
La Fira neix amb l’objectiu de donar a conèixer tota l’oferta de producte local del Vallès Oriental, del Vallès Occidental i del Maresme i s’adreça tant al públic general com al sector professional en dues jornades diferenciades.
Festa, gastronomia i proximitat centren la programació de La Queixalada
La Fira de la Queixalada començarà el diumenge 30 de novembre, des de les 9.00h i fins a les 20.00h. La jornada començarà amb un esmorzar de cullera amb el pastisser Lluis Cacau i, tot seguit, tindrà lloc l’arrencada oficial del mercat, que comptarà amb més de 60 parades de tast, sis restaurants i els espais dedicats al Mercat del Vi i la Cervesa Artesana.
Al llarg del matí, el públic podrà participar en diverses activitats divulgatives i gastronòmiques, entre les quals destaquen el taller de pa a càrrec de l’Eva de Pa de Xeixa de Bigues i Riells, el tast magistral de mongetes conduït pel mestre Pep Salsetes i el tast d’olis de varietats vallesanes organitzat per l’Associació de Productors d’Oli del Vallès.
També s’oferirà una xerrada sobre vins “naturals”, de “mínima intervenció” i “denominacions d’origen”, a càrrec del Gremi de Vinyataires Lliures, així com un taller d’hamburgueses veganes de l’obrador vegetal del Montseny El Veneït i un showcooking amb Pep Salsetes i un cuiner convidat.
La programació matinal inclourà música en directe, un tast de vermuts i la gravació en directe d’un capítol especial del podcast Tinc una Cadira, amb la participació de Joan Gener. A partir de les 15.00 h, la Cooperativa La Sobirana de Santa Coloma de Farners presentarà i oferirà un tast de ratafies, com a referent en la recuperació d’aquesta tradició licorera. Tot seguit, a les 15.30 h, el públic podrà gaudir del concert de “L’Orkestrina Nacional”, integrada per artistes locals, comarcals i nacionals.
La tarda culminarà amb un taller de maridatge amb xocolata de la mà de Lluís Cacau, un tast de cerveses artesanes a càrrec de Cervesa Sant Jordi, Maresme Brewery i Cervesa Sobretot, i la sessió de DJ “Vespreix”, protagonitzada per la Lola Band amb la seva Volkswagen de 1974 convertida en cabina musical. .
Dilluns 1 de desembre, des de les 9.00h i fins a les 16.00h, seguirà la Fira de la Queixalada, però estarà especialitzada i adreçada a professionals de la restauració amb l’objectiu de donar-los a conèixer l’oferta de productes de les comarques per als seus serveis.
Durant el matí, els i les professionals de la restauració podran veure les parades, el mercat i els restaurants expositors de la Fira i gaudir de tasts d’oli a càrrec de l’Associació de Productors d’Oli del Vallès i de llegums de varietats recuperades amb en Pep Salsetes.
A les 11.30, tindrà lloc un showcooking de mà del cuiner Víctor Quintillà del restaurant Lluerna de Santa Coloma de Gramanet i, seguidament, es dura a terme la presentació de la Guia Slowfood 2026. Després, es farà entrega de plaques als restaurants Slowfood i es farà un dinar per a compartir experiències.
A més, l’Ajuntament de Barcelona, a través de l’empresa Espigall, ha creat l’itinerari “Connectem la Ramaderia extensiva amb els professionals de la Restauració de Barcelona” per posar en contacte els productors de ramats del Vallès Oriental amb restaurants de Barcelona.
La Fira de la Queixada hi col·laborarà amb ells i en aquest recorregut visitaran Roca Umbert per tastar els productes de proximitat i s’organitzarà una sessió de networking entre els productors de ramats extensiu i els restaurants de Barcelona que estiguin a la Festa. Més tard, visitaran l’explotació ramadera de Can Canyelles de Canolleves.
A la plataforma festadelaqueixalada.cat està disponible tota informació sobre el programa.

