Les propostes de la vegueria de Barcelona a la Taula Nacional de l'Aigua se centren en la gestió i la reutilització de l'aigua

Aquest dimecres, 17 d’abril, s’ha celebrat l’última sessió de la comissió territorial de la Taula Nacional de l’Aigua

A la vegueria de Barcelona s’han recollit una setantena de propostes

Aquest dimecres, 17 d’abril, s’ha celebrat l’última sessió de la comissió territorial de la Taula Nacional de l’Aigua a la vegueria de Barcelona. La comissió ha recollit una setantena de propostes de millora de la gestió de l’aigua amb la reutilització dels recursos hídrics i l’accés a subvencions com a qüestions centrals.

Les propostes recollides a Barcelona es posaran en comú amb la resta de vegueries i es traslladaran a la Taula Nacional de l’Aigua. Fins al moment, les comissions territorials i sectorials de tot Catalunya han aportat més de 660 propostes.

La tercera sessió de la comissió territorial ha tingut lloc a la sala d’actes del Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada. El delegat del Govern de la Generalitat a Barcelona, Joan Borràs i Alborch, ha presidit la reunió destacant la importància de la Taula Nacional de l’Aigua per millorar la gestió dels recursos hídrics del país i assegurant que “el desenvolupament d’aquesta comissió territorial posa en valor el treball conjunt i la importància de tenir en compte diferents mirades sobre una mateixa problemàtica”.

70 propostes a la vegueria de Barcelona

Entre la segona sessió de la comissió territorial –celebrada el 29 de gener de 2024- i aquesta última trobada, les entitats i agents participants han fet 70 propostes per millorar la gestió de l’aigua. La comissió està formada per representants d’entitats dedicades al medi ambient, associacions empresarials de diferents sectors, associacions veïnals, ens locals i comarcals, entitats de l’àmbit social, educatiu i esportiu, el col·lectiu de pagesos i l’àmbit sindical.

El 40% de les propostes recollides a la comissió territorial de la vegueria de Barcelona giren al voltant de la gestió i la reutilització de l’aigua. El 19% es dirigeix als ajuts i les subvencions i el 10% a la inversió en infraestructures. La resta de propostes posen el focus en la regulació de la normativa vigent, la sensibilització, la investigació i la innovació tecnològica i digital, l’agricultura, la ramaderia i la gestió forestal.

Taula Nacional de l’Aigua

La Taula Nacional de l’Aigua es va crear l’estiu de 2023, i té com a objectiu esdevenir un espai de diàleg i concertació sobre les polítiques de l’aigua, en què són representats els diferents usos i agents implicats i que ha de marcar el full de ruta per determinar la nova política de l’aigua a Catalunya per evitar conflictes en el futur, tenint en compte la situació actual i les previsions del Canvi Climàtic.

Els objectius de la Taula es focalitzaran en l’anàlisi de les dades i les possibles alternatives per avançar en la millora de l’estat dels ecosistemes hídrics, els cabals ambientals i la biodiversitat, garantir l’aigua per als diferents usos, i reduir el dèficit hídric i millorar la resiliència del país davant l’impacte del canvi climàtic.