L'Ajuntament aplicarà un recàrrec del 50% en l'IBI dels habitatges buits

L’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages, amb l’objectiu de reactivar el mercat de l’habitatge de lloguer al municipi, ha establert a les ordenances fiscals per l’exercici 2022 un recàrrec del 50% en l’IBI d’aquells habitatges que estiguin desocupats amb caràcter permanent.

Aquest tribut es pagarà en finalitzar l'any un cop s'hagi constatat que l'immoble ha estat desocupat. La normativa considera que un habitatge es troba en estat de desocupació quan fa més de dos anys que no hi viu ningú, exceptuant casos concrets com per exemple que l'immoble estigui enmig d'un litigi judicial o que els propietaris visquin de forma temporal a l'estranger o en un altre domicili, per qüestions de dependència, entre altres casuístiques.

Aquesta nova ordenança, segons la diagnosi realitzada pel consistori, és previst que tingui una forta incidència en els habitatges en mans de grans tenidors.

Pel que fa a la resta de tributs que més afecten els ciutadans, un any més l'Ajuntament ha apostat per congelar totes les taxes municipals fent un exercici de contenció per tal de contribuir en la recuperació econòmica de les famílies.

Tot i això, algunes de les bonificacions s'adeqüen a l'evolució de les afectacions generades per la Covid-19. En aquest sentit, es recuperen algunes de les taxes com la de les parades del mercat o la de llicències de taxis, ja que són sectors en recuperació econòmica i, per contra, continuen amb tarifa zero altres tributs com per exemple la taxa de residus en les sales de festa, un sector que tot just acaba d'iniciar la seva activitat econòmica.

Pel que fa a les taxes mediambientals, cal destacar la nova categorització, adaptada a la classificació que realitza la Direcció General de Trànsit, per a aquells vehicles amb distintiu “0 emissions” que rebran la bonificació del 75% de la quota de l'Impost de Vehicles de Tracció Mecànica.

Aquestes noves ordenances fiscals per l'exercici 2022 s'han aprovat al Ple Municipal extraordinari celebrat aquest dijous, 4 de novembre.