Les escoles d'hostaleria i hoteleria de Catalunya referents en la lluita contra el malbaratament alimentari

Sis escoles d’hostaleria i hoteleria de Catalunya participen en la VI Jornada Hackató Restauració Sostenible amb l’objectiu de generar coneixement i sensibilització en la prevenció del malbaratament alimentari en el sector de l’hostaleria i restauració
 
El dimecres 17 d’abril va tenir lloc a Mercabarna la VI Jornada Hackató Restauració Sostenible, una jornada per reflexionar i generar noves solucions per prevenir el malbaratament alimentari. Aquest any, centrat en el sector de la restauració, va comptar amb la participació de sis escoles d’hostaleria de Catalunya: l’Escola d’Hoteleria del Pallars, l’Escola d’Hostaleria de Figueres, l’Escola El Repartidor, l’Escola d’Hostaleria d’Osona, l’Escola d’Hostaleria del Vallès Occidental i l’Escola d’Hostaleria de Sitges.
 
L’activitat va començar el mes de març a cada escola, on van treballar amb unes dinàmiques de treball i reflexió per desenvolupar solucions per prevenir el malbaratament alimentari als diferents espais de l’escola. Entre d’altres: el menjador, el restaurant obert al públic, l’aula o l’obrador de pastisseria, la cafeteria interna de l’escola, el servei de càtering i la botigueta, que algunes de les escoles volen potenciar per vendre i fer conèixer tot els aliments que elaboren.

En les sessions els alumnes van proposar diferents idees de millora, tant dels processos d’elaboració d’aliments com propostes de sensibilització per a l’alumnat i professorat com a propostes d’acció per a la prevenció del malbaratament alimentari a l’escola. De les diferents idees, cada centre educatiu en va seleccionar una de guanyadora per presentar-la en una jornada final davant experts del sector.

La jornada final ha servit per posar de manifest la lluita contra el malbaratament alimentari a les escoles d’hostaleria de Catalunya. De totes les solucions proposades, l’acció guanyadora és la proposta de l’Escola d’Hostaleria del Pallars amb la sensibilització i el reconeixement de la terra, una proposta d’acció completa que inclou tots els aspectes de la prevenció del malbaratament alimentari, posant èmfasi en la promoció del valor dels aliments i la sensibilització de la ciutadania vers el malbaratament alimentari.

A més, la jornada final va comptar amb la participació de diferents experts del sector de la restauració que han ajudat l’alumnat a reflexionar i millorar les solucions perquè cada centre educatiu les pugui implantar en un futur. Hi van participar la Federació Hostaleria de Lleida, el Grup Lluerna, la St. Paul’s School, el CETT UB, l’INS Aliments i el Restaurant Green Leka.

Una jornada per demostrar el gran potencial de l’alumnat de les escoles d’hostaleria de Catalunya i la seva capacitat per generar solucions innovadores. Moltes de les solucions presentades seran les primeres accions per prevenir el malbaratament alimentari a les escoles d’hostaleria i incentivar, així, l’acció de l’alumnat als centres educatius. Tot fent que les escoles d’hostaleria siguin un referent en prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari i destacant-hi la importància tasca dels futurs professionals per potenciar el valor dels aliments, locals i de temporada.